logo TehnoSat
Versiunea Romana     English Version
cart

ENERGIE SOLARA

Sistemele fotovoltaice sunt destinate producerii energiei electrice casnice si industriale prin conversia luminii (energiei solare) in energie electrica.
buton energie solara

TEHNOLOGIE

Inginerii nostrii va vor prezenta noutatile tehnologice, solutiile si alternativele care se preteaza aplicatiei si corespund necesitatilor dumneavoastra.
buton tehnologie

ENERGIE EOLIANA

Energia eoliana este una dintre cele mai promitatoare surse de energie alternativa iar turbinele eoliene sunt cele mai eficiente generatoare electrice din lume.
buton energie eoliana

PRODUSE

Intrebari Frecvente

  1. Exista echipamente si instalatii ecologice pentru asigurarea necesarului de energiei electrica?
  2. Care sunt cele mai eficiente resurse regenerabile?
  3. In ce situatii se recomanda investitia in sisteme fotovoltaice?
  4. Care sunt cele mai eficiente panouri fotovoltaice?
  5. Exista diferente intre panourile fotovoltaice de retea si cele destinate sistemelor independente?
  6. Cum se dimensioneaza capacitatea acumulatorilor in sistemele fotovoltaice independente?
  7. Care sunt costurile de exploatare ale sistemelor fotovoltaice?
  8. Care este inclinatia optima a panourilor fotovoltaice?
  9. Care este directia pe care trebuie instalate panourile fotovoltaice?
  10. Exista sisteme de urmarire automata a pozitei soarelui?
  11. Pot fi utilizate panourile fotovoltaice in conditii de cer noros?
Daca nu ati gasit raspunsul dorit, va rugam sa introduceti intrebarea in formularul de mai jos. Va vom raspunde cat se poate de prompt prin afisarea intrebarii dvs pe site (daca este pertinenta). Daca includeti o adresa de email in mesaj, va putem raspunde chiar daca intrebarea nu este suficient de generala pentru includerea pe site.
Intrebare:
Email raspuns:
   
1. Exista echipamente si instalatii ecologice pentru asigurarea necesarului de energiei electrica?
Ca urmare a progresului tehnologic este posibil sa construim case, cladiri si chiar orase ecologice. Sistemele fotovoltaice, turbinele eoliene, microturbinele, generatoarele electrice fara combustie pot asigura necesarul de energie electrica atit pentru aplicatii industriale cit si pentru consumul casnic.
Fiecare sistem poate fi individualizat in functie de gradul de expunere la radiatiile solare, viteza medie a vintului, configuratia reliefului, particularitatile locatiei, consumul estimat, etc.
2. Care sunt cele mai eficiente resurse regenerabile?
Cele mai la indemina resurse regenerabile care pot fi utilizate pentru producerea energiei electrice sunt panourile fotovoltaice si microturbinele eoliene. Pentru analiza eficientei economice si alegerea varienatei optime pentru o anumita locatie trebuie efectuat un studiu de fezabilitate in care sa se analizeze durata de amortizare a investitiei pentru solutiile avute in vedere. Analizeaza vizeaza productia de energie electrica generata cu ajutorul unui sistem fotovoltaic, turbina eoliana, sistem hibrid, etc. Energia electrica produsa de un sistem fotovoltaic se poate estima cu o precizei destul de buna cu ajutorul programelor informatice de simulare care utilizeaza diverse baze de date meteorologice. Viteza medie a vintului insa difera foarte mult atit pe verticala cit si intre doua puncte aflate la distante de ordinul zecilor de metrii si ca urmare pentru estimare este necesara montarea unor aparate pentru inregistrarea vitezei vintului in punctul si la inaltinme la care se doreste sa se instaleze turbina eoliana. Un studiu de vint dureaza aproximativ 18 luni si are costuri destul de mari. Prin urmare, in majoritatea cazurilor este recomandat sa se opteze pentru un sistem fotovoltaic la care se poate aduga o microturbina eoliana in zonele in care viteza medie a vintului este de cel putin 4-5 m/s.
3. In ce situatii se recomanda investitia in sisteme fotovoltaice?
Desi pretul panourilor fotovoltaice a scazut substabtial in ultimii ani, investitia in sisteme fotovoltaice este destul de mare si se amortizeaza dupa aproximativ 20 de ani la pretul actual al energiei electrice. Ca urmare, investitia in aceste sisteme se justica doar in situatiile in care obiectivul (imobil, ferma, statie de pompare, cabana, gospodarie, centru de comunicatii, etc) nu se afla in apropierea liniilor de distributie ale SEN (sistemul energetic national), costurile de racordare sunt foarte mari sau panourile fotovoltaice au dubla utilizare (arhitectonica si productie de electricitate). Pentru dezvoltarea investitiilor in sisteme fotovoltaice, statele au pus in practica scheme de sprijin prin care se garanteaza preluarea energiei electrice la preturi subventionate reducind astfel durata de amortizare la 5-10 ani. In acest sens prin Legea no. 220 din 208 modificata prin OUG no. 88 din 12.10.2011 statul roman acorda 6 certificate verzi pentru fiecare MWh injectat in SEN.
4. Care sunt cele mai eficiente panouri fotovoltaice?
Din punct de vedere al randamentului de conversiei al enegiei luminii solare in energie electrica cele mai eficiente panouri fotovoltaice sunt cele cu celule din siliciu cristalin (monocristalin si policristalin), fiind si cele mai raspindite la ora actuala. Majoritatea panourilor fotovoltaice cu siliciu cristalin au o eficienta de aproximativ 14-15%, dar sunt si citiva producatori de panouri cu celulele din siliciu monocristalin care comercializeaza panouri cu o eficienta de pina la 18-19%. Avind in vedere ca resursa din care se produce energia electrica este gratuita (energia solara) acest parametru nu este determinant in alegerea tipului panoului fotivoltaic. Pe linga randamentul de conversie al energiei solare trebuie avute in vedere pretul pe wat, coeficientul de variatie al puterii in functie de temperatura, comportarea in functie de spectrul luminii, aplicatia, etc. Totodata trebuie tinut cont de experienta, renumele, capacitatea tehnica si financiara a fabricantului si furnizorului, conditiile de asigurare a garantiei astfel incit sa avem certitudinea ca panourile sunt de origine controlata iar parametrii de functionare corespund cu datele din fisa tehnica a produsului, iar produsul nu este contrafacut. Pentru a evita situatiile neplacute va recomandam sa apelati la furnizorii autorizati de fabricanti care pot sa va recomande cele mai potrivite panouri pentru aplicatia dumneavoastra si totodata sunt in masura sa va garanteze performantele acestora.
5. Exista diferente intre panourile fotovoltaice de retea si cele destinate sistemelor independente?
Panourile fotovoltaice de retea sunt destinate dezvoltarii microcentralelor electrice conectate la SEN si au in general puteri mai mari de 200 Wp. Ele sunt alcatuite din 54, 60 sau 72 de celule fotovoltaice si au valoarea tensiunii la puterea maxima mai mare de 25 de volti. Ele nu pot fi utilizate in sistemele izolate (neconectate la SEN) de tip bus de curent continuu ca urmare a faptului ca nu sunt compatibile cu tensiunea de intrare a incarcatoarelor solare. In aceste sisteme trebuie utilizate doar panouri fotovoltaice cu 36 sau 72 de celule cunoscute si ca panouri standard de 12 sau 24 de volti. Panourile fotovoltaice cu 36 de celule au valoarea tensiunii la puterea maxima de aproximativ 17 V si se utilizeaza cu incarcatoare si baterii de acumulatori de 12 V, iar cele cu 72 de celule au valoarea tensiunii la puterea maxima de aproximativ 34 V si se utilizeaza cu incarcatoare si baterii de acumulatori de 24 V. Aceste panouri pot fi utilizate si in sistemele conectate la retea fiind compatibile cu invertoarele de retea.
6. Cum se dimensioneaza capacitatea acumulatorilor in sistemele fotovoltaice independente?
Capacitatea bateriei de acumulatori se dimensioneaza in functie de necesarul zilnic de consum si de distributia acestuia pe intervale de timp. Se stie ca in aplicatiile fotovoltaice independente acumulatorii lucreaza in regim ciclic zi-noapte, iar durata lor de viata depinde de numarul de cicluri de incarcare-descarcare, adincimea de descarcare si conditiile de exploatare. Acesti parametrii sunt prevazuti in fisa tehnica a oricarei baterii de acumulatori si pe baza lor se poate determina cu usurinta durata de viata estimata. Pentru exploatarea eficienta a bateriei de acumulatori se recomanda dimensionarea capacitatii acesteia la o valoare de 3-5 ori mai mare decit necesarul zilnic de consum.
7. Care sunt costurile de exploatare ale sistemelor fotovoltaice?
Panourile fotovoltaice sunt concepute sa lucreze la temperaturi de pana la -40° Celsius si au o durata de viata de cel putin 25 de ani si nu necesita lucrari costisitoare de intretinere. Sticla din care este alcatuit stratul superior al panourilor se autocurata pe timpul ploii, dar pentru mentinerea eficientei se recomanda indepartarea prafului depus pe suprafata acesteia prin spalare periodica cu apa. Pe durata exploatarii sistemelor fotovoltaice pot aparea cheltuieli cu inlocuirea bateriei de acumulatori sau a echipamentelor electronice (incarcator solar, invertor de baterii) care se pot defecta.
8. Care este inclinatia optima a panourilor fotovoltaice?
Unghiul de incidenta al luminii solare se modifica de la o ora la alta dar si de la un anotimp la altul. Pentru asigurarea unui randament maxim anual unghiul optim de inclinare a panourilor pentru Romania este de aproximativ 30° fata de orizontala. In practica, se recomanda un unghi de inclinare mai mare (aprox. 45°) care va favoriza productia energiei electrice pe timpul iernii si autocuratarea de praf si impuritati.
9. Care este directia pe care trebuie instalate panourile fotovoltaice?
Pentru asigurarea expunerii directe la lumina solara a panourilor, este de preferat ca aceastea sa fie orientate catre directia Sud. Ideal, la proiectarea acoperisului ar trebui sa se tina seama de acest aspect dar si de unghiul optim de inclinare al panourile fotovoltaice. Totusi nu trebuie sa va ingrijorati daca acoperisul dv nu este orientat exact catre Sud pentru ca pierderile de randament sunt mai mici de 5% daca panourile sunt orientate oriunde intre Sud-Est si Sud-Vest.
10. Exista sisteme de urmarire automata a pozitei soarelui?
Pentru asigurarea permaneta a unghiului optim de incidenta al luminii cu suprafata panourilor fotovoltaice s-au dezvoltat sisteme de urmarie a soarelui pe o axa sau pe doua axe. Aceste sisteme de urmarire sunt motorizate si utilizeaza ca semnal de referinta valoarea tensiunii obtinute la iesirea panourilor fotovoltaice si optimizeaza periodic orientarea si/sau inclinarea panourilor. Sistemele de urmarire automata pe o singura axa au o eficienta cu aproximativ 30% mai mare decit un sistem fix, iar cele cu urmarie automata pe 2 axe cu aproximativ 35-40% mai mare. Cu toate acestea, sistemele de urmarire au o raspindire redusa ca urmare a costurilor de fabricatie si intretinere ridicate fiind utilizate mai ales in aplicatii de putere mica. Daca nu sunt constringeri de spatiu, este mai eficient sa se mareasca numarul de panouri decit sa se utilizeze sisteme de urmarire pentru a mari cantitatea de energie produsa.
11. Pot fi utilizate panourile fotovoltaice in conditii de cer noros?
Panourile fotovolatice produc energie electrica si daca cerul este innorat, dar randamentul lor nu se modifica direct proportional cu valoarea iradiantei solare. Din acest punct de vedere panourile fotovoltiace cu celule "thin film" au un randament mai bun in conditii de iluminare scazuta decit cele cu siliciu monocristalin. De asemenea, ele sunt sensibile la un spectru mai larg de lumina si produc o cantitate de energie electrica mai mare cu citeva puncte procentuale decit cele cristaline.

logo syms.ro
TEHNOSAT SRL © 2008-2024     +4 021.316.69.53 / +4 0764.505.959
Solutii fiabile si durabile pentru producerea energie la standarde si tehnologii de inalta calitate si eficienta.